בריסל כשר

קשיחים לאומיים באזור פלנדריה העבירו חוק חדש האוסר על ייצור בשר חלאל וכשר. הוויכוח על שני המנהגים הדתיים התחמם בשבועות האחרונים עם סדרת מחאות נגד החוק בבריסל ובאזורים אחרים במדינה. השר הלאומני הפלמי בן ווייטס, שיזם אותו, רואה בכך מאכזב נגד בתי המטבחיים המוסלמים הלא מוסדרים.

לטענתו, האיסור אינו מסתכם באנטישמיות ואיסלאמופוביה, ופעילי זכויות בעלי חיים טוענים זה מכבר שטקסי ההלל שלהם אינם אנושיים. הרב לנדאו, לעומת זאת, טוען בתוקף כי על פי שולחן ערוך, מותר לאכול טפיל זה וכי אין צורך במסע צלב. עבור רבנים בבלגיה, עבודה מסביב לשעון להבטחת בטיחות הכשרות היא בראש סדר העדיפויות. נבטי בריסל טריים לא הוכרזו כלא כשרים, אך מתייחסים אליהם כאילו היו. עם זאת, הרשויות הרבניות עשו חריג לנבטים מגורדים, שכן השימוש בבשר מגורר נחשב לבעייתי.

לתושבים ולמבקרים כאחד יש גישה למגוון רחב של פריטים כשרים ולינה כשרה בבריסל. עם אירוח כשר, כולל אירוח בשבתות וביום טוב, התיירים חייבים לעזוב מאושרים ומאוכלים היטב.

אולי אחת השמחות הגדולות ביותר של בלגיה היא ששוקולד כשר זמין בכל רחבי הארץ. תייר שהיה בבלגיה הסביר לאחרונה כי כל מה שתמצאו בדרך כלל בחנות מכולת אמריקאית זמין בחנויות ברחבי בלגיה. ישנן מספר חנויות בבריסל שמוכרות שוקולד ומוצרי חלב מקומיים.

הרב לסקר הוא חבר בוועד המנהל של האגודה הקהילתית והרבנית הבלגית של בארי קאלבאוט. בבריסל הוא משתף את חבריו לרבנים מניסיונו לשמור על כשרות במדינה נידחת ונגישה.

עם אשתו ושני ילדיו (בני 4 ו -6), הוא מכין נבטי בריסל קלויים במטבח ביתו בבריסל, בלגיה.

בשלב זה, נבטי בריסל קלויים הם תוספת ומצרך לשגרת ארוחת הערב שלנו. יש להם טעם עצום, הם מתוקים ומלוחים עם כל התבלינים מהצלי והם קלאסיקה מוחלטת והשילוב המושלם. נבטי הבריסל ותוצרי הלוואי שלהם הוגדלו והוחלפו במגוון שלם של טעמים חדשים כמו בטטה, בצל אדום, שום, ג’ינג’ר, עגבניות, פלפלים, בצל ועוד.

נבטי בריסל יכולים להיות גולמיים מרים, אך כאשר הם מבושלים בטמפרטורה גבוהה, יש להם טעם ממלא, רך, מתוק ומעט מריר עם רמז למליחות. קראתי איפשהו שהנבטים כבר אינם מרים כשמסירים את הקיכלי שמכתים את תחתית הנבט מבפנים.

מדובר בכריתת גרונו של בעל חיים בריא ומודע, וזאת הפרה ישירה. כשנשחטים חלאל או כשרות, לוקח שניות לחיה לאבד את הכרתה. כדי להרוג בעל חיים ולשחוט אותו בדת כנגד בשר חלאל וכשר, עליו להיות המום לפני השחיטה.

שחיטת חלאל יכולה להתבצע על ידי מוסלמי בוגר עם חוש טוב, אך רק חיה שחיטה אחת, הרב סאכט, יכולה לבצע שחיטה כשרה ללא הכשרה מיוחדת. שחיטה כשרה והכשרה חייבת להתבצע רק על ידי יהודים או מוסלמים, ותקנות ממשלת בריטניה קובעות כי עליה להתקיים בבית מטבחיים מאושר – האוכל צריך להיות לצריכה והשחיטה צריכה להתבצע על ידי אדם עם תעודה ספציפית יְכוֹלֶת. שחיטה חללית או כשרה מותרת בבריטניה, אם כי קיימות מגבלות על אופן ביצועה החוקית, כולל העובדה כי השחיטה מתבצעת רק בסוכנות תקני המזון – מאשרת בתי מטבחיים ורק בשעות מסוימות ביום ובמקומות מסוימים.

מה שמעניין במחלוקת הנבטים של בריסל הוא שהנוהג האישי של שימוש בנבטים טריים משתנה, גם בחוגים האורתודוכסים. אף על פי שפרקטיקות שונות בין קהילות, אנשים צריכים לבקש מהרב שלהם שיטה מועדפת ללימוד נבטי בריסל.

רבים מבני הקהילות האורתודוכסיות באירופה מקפידים על התורה, ולמרות שלא כולם שומרים על הכשרות, הסיבה הנפוצה ביותר לרכישת כשרות היא לעקוב אחר הציונים של 62%. אנשים יהודים כשרים רואים את חלקם האחורי של בקר וכבשים כלא כשר בגלל הדרך בה נהרגים בעלי החיים. מוסלמים מחשיבים את כל החיה כהלאל כאשר היא נשחטת כהלכה, אך אם החיה נהרגה בחתך בודד בגרונה, היא אינה נחשבת “חלאל” או “כשרה”. החיה צריכה להיות במצב בריאותי טוב בזמן השחיטה, אך המוסלמים אינם רואים בה חלאל אלא אם כן נשחט שלא כהלכה.

אלברט גויגוי, הרב הראשי לבריסל, אמר כי המחוקקים הציגו הצעה הפיכה ולא אמורה לספק איש באסלאם הנוכחי.

חוויה בבריסל מתחילה כאן