אוכל בלגי

בלגיה נחשבת בעיני רבים למוקד המסעדות, הברים ובתי הקפה הטובים והמדורגים ביותר בעולם, כמו גם מוקד היסטורי ותרבותי עשיר. במאמר זה אסקור בפניכם את המאכלים והמשקאות הבלגיים שניסיתי בזמן ביקורי בבריסל. לפני שנעמיק במנות, כדאי שתדעו כמה דברים חשובים שמשפיעים על המטבח הבלגי. אם אתם אוכלים בבלגיה, שימו לב למאכלים הבאים כדי שתוכלו לטעום מהם בזמנכם בבלגיה במהלך סיור האוכל והשתייה בבריסל!
וופל בלגי נקרא כך בארצות הברית, אך למעשה ישנם סוגים רבים של וופלים שמקורם בבלגיה. וופלים מבלגיה מוצעים בשתי קטגוריות, שתיהן מכונות בלגיות. ישנם מספר מאכלים בלגיים בעלי גרסאות שונות, תלוי במיקום ביקורכם בבלגיה, אך לכולם מכנה משותף אחד.

וופלים בלגיים שמסומנים בדפוסי רשת הם מהוופלים הפופולאריים ביותר בבלגיה ובמדינות רבות אחרות בעולם. לרוב הם נאפים בצורות שונות ברחבי בלגיה, ובין היתר ישנם וופל בריסל, וופל ליאז וסטרופוופל.
מנה נוספת היא הקרוקטים (כדורי בשר סוס) המכונים בולט (boulette balletje) וזהו אחד מהמאכלים הבלגיים הפופולאריים והמנוסים ביותר.

בלגיה מפורסמת למדי בזכות מטבח הג’אנק פוד שלה, אך ברצוני לפרט על המטבח הבלגי האמיתי, מכיוון שהאוכל החשוב ביותר שבזכותו מפורסמת בלגיה הוא האוכל האותנטי שלה ולא רק המזון המהיר שמשווק ברחביה. אוכל בלגי אינו מבוסס על שיקויים טעימים, והוא אפילו לא האוכל הטעים ביותר בעולם, אלא שמדובר בשילוב ייחודי של סוגים רבים ושונים של בשרים, ירקות, פירות ועשבי תיבול.

המטבח הבלגי מגוון מאוד, שכן הוא משקף בחלקיו גם את המטבח של צרפת, גרמניה והולנד השכנות. המטבח הבלגי המסורתי מאופיין בכבדות, בעוד שנעשה שימוש גם בסוגים רבים ושונים של בשר, ירקות, פירות וירקות וכן מגוון עשבי תיבול ותבלינים. ניתן לומר שהאוכל הבלגי מוגש בצורתו הטובה ביותר לצד כוס יין או כוס קפה, או אפילו לצד מתאבן או כקינוח.

אומנם לא מדובר בתופעה ייחודית, אך המטבח הבלגי הטיפוסי מקפיד לייצר בשר בקר שנספג באטיות בבירה בלגית עד שהוא נמס בפה. הנקניקיות והפירה הם שילוב בלגי קלאסי, והוא מוגש כיום בעיקר במסעדות הידועות במטבח הבלגי שלהן. מנה זו נעשית בשילוב של יין אדום המשמש את הצרפתים ושלל עשבי תיבול ותבלינים כמו שום, בצל וג’ינג’ר.

ניתן לומר שהמטבח הבלגי הוא רק שלוחה של המטבח הצרפתי, ולכן מומלץ לבקר במסעדת ל’סטרו ארמוניקו (L’Estro Armonico) הבלגית. המטבח הבלגי התקשה להתבלט במפה הקולינרית בשל המטבחים הסמוכים לו, אך לא קשה לבקר בו ולהנות מטעמיו כשאתם מבקרים בבריסל.

הליכה של 3.5 שעות תוביל אתכם לכמה מהמסעדות הפופולריות ביותר בעיר, כמו ל’סטרו ארמוניקו, שתחשוף בפניכם את הנופים היפים ברחבי גרנד פלאס.
בסך הכל, אין ספק שצ’יפס בלגי הוא מנת צד שאין דומה לה מבין כל המאכלים הבלגים. הצ’יפסים הפריכים טעימים כמעט לכולם, אבל הצלחנו להתאהב לא רק בהם ובוופלים או בשוקולדים שלהם. גם במטוגנים אין דבר רע, ומרכיבי המנה משלימים זה את זה באופן שכמעט שום אוכל אחר לא מצליח.

מלבד מטוגנים וצ’יפס, קיימות כמה מנות בלגיות שנמצאות בתפריט הסטנדרטי של כל מסעדה בלגית. אני מקווה שנהניתם מ-12 המאכלים הבלגיים המסורתיים האלה ועכשיו יש לכם מושג הרבה יותר ברור לגבי המטבח הבלגי העשיר. בדקנו כמה מהמאכלים הבלגים הטובים ביותר שעזרו להכניס את המדינה לתפריט הגורמה שלנו.

אם אתם בבריסל ועדיין רוצים להתנסות במגוון מנות בלגיות שונות בזמן שהותכם הקצר, מוטב שתשקלו סיור קולינרי. אוכל בלגי אמיתי לא נמצא בשום מקום אחר בעולם, אז נסו אותו ככל שתוכלו בתקופות שונות של השנה. כשתגיעו לבלגיה בחודש מאי, יהיה בפניכם מבחר רחב של מנות בלגיות טיפוסיות כמו צ’יפס וכמהין, אך גם שוקולדים, טראפלים ודברים רבים אחרים ללמוד על ההיסטוריה של השוקולד הבלגי. אירוע זה מתקיים מדי שנה בחודש מאי וזוהי הזדמנות נהדרת להנות מארוחה בלתי נשכחת ולטעום אוכל בלגי כל עוד אתם יכולים.

אנדיב בלגי הוא ירק פלמי טיפוסי ואני זוכר את סבתי מבשלת אותו עם בשר לפני שנים רבות. אנדיב בלגי נאפה במחבת עם שום, הוא עובר תהליך של אידוי ובישול ומוגש לצד כרוב כבוש, קטשופ, חרדל, רוטב עגבניות ועוד. בלגיה די בררנית לגבי הצ’יפס שלה, ולכן קשה לטעות במסעדה שמגישה מאכלים בלגיים מסורתיים. הם מציעים גם מבחר רטבים מיוחדים לשילוב עם הצ’יפס, כפי שכל בלגי היה מצפה בארוחתו.

 

חוויה בבריסל מתחילה כאן